Cloud computing reprezintă furnizarea de resurse informatice externe – precum servere, stocare, baze de date, rețele, software, precum si aplicatii sau servicii de analiză – prin intermediul internetului (“cloud”) pentru a oferi:
– acces rapid și ușor la informatii (prin web)
– flexibilitate în implementarea soluțiilor
– economie din punct de vedere al costurilor
Pe scurt, cloud computing este o modalitate de accesare a serviciilor pe internet și nu pe computerul dumneavoastră. Puteți utiliza cloud computing pentru a accesa aplicații, date și instrumente de dezvoltare de aproape oriunde. Fie că lucrați de pe telefon, fie că lucrați de pe laptop, puteți accesa aceleași informații, deoarece toate acestea sunt gazduite online.
Cum functioneaza Cloud Computing?
În loc să dețină propria infrastructură de calcul sau propriile centre de date, companiile pot închiria accesul la orice, de la aplicații la stocare, de la un furnizor de servicii cloud.
În acest sens, cloud computing este ca și cum ați închiria o mașină. Utilizatorul conduce vehiculul, dar proprietarul trebuie să se ocupe de reparații și de întreținerea de rutină și să înlocuiască mașinile vechi cu unele noi atunci când acestea îmbătrânesc. Iar dacă utilizatorul are nevoie de un upgrade pentru a găzdui mai multe afaceri, este la fel de simplu ca semnarea unui nou contract de închiriere și schimbul de chei.
Înainte de a înțelege cum funcționează cloud computing, este esențial să cunoaștem mai întâi infrastructura cloud. Aceasta ne va ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează Cloud Computing. Aici vom lua în considerare două aspect:
– Front End.
– Back End.
O conexiune de rețea de internet face legătura între front-end, care include dispozitivul client care accesează, browserul, rețeaua și aplicațiile software cloud, și back-end, care constă în baze de date, servere și calculatoare.
Back end-ul funcționează ca un depozit, stocând datele care sunt accesate de front end.
Comunicațiile dintre front-end și back-end sunt gestionate de un server central. Serverul central se bazează pe protocoale pentru a facilita schimbul de date
Cloud Computing Service Model
Pentru a o aprecia Cloud Computingul, gândiți-vă cum funcționau lucrurile înainte de cloud: Echipele IT ale companiilor își gestionau propriile centre de date la fața locului, ceea ce presupunea actualizări periodice ale hardware-ului, facturi de energie supradimensionate și cantități excesive de proprietăți imobiliare. Era scump, nepractic și ineficient.
Companiile care obișnuiau să își administreze propriile centre de date nu mai trebuie să își facă griji cu privire la aprovizionarea, securizarea, scalarea, întreținerea și actualizarea infrastructurii. Ele se concentrează doar pe crearea unor experiențe extraordinare pentru clienții lor, spre deosebire de logistica tehnică. Acest lucru schimbă și simplifică în mod dramatic modul în care întreprinderile își abordează resursele IT.
Servicii de Cloud Computing sunt împărțite în trei categorii sau tipuri principale de cloud computing: infrastructură ca serviciu (IaaS), platformă ca serviciu (PaaS) și software ca serviciu (SaaS).
SaaS – Software as a Service
Termenul se referă la livrarea și licențierea software-ului în care utilizatorii finali accesează software-ul online. Utilizatorii finali plătesc de obicei o taxă de abonament regulată pentru a putea utiliza software-ul.
Aplicațiile SaaS sunt uneori denumite software bazat pe web, software la cerere sau software găzduit. Indiferent de denumire, aplicațiile SaaS rulează pe serverele unui furnizor SaaS. Furnizorul gestionează accesul la aplicație, inclusiv securitatea, disponibilitatea și performanța.
Aplicațiile SaaS sunt uneori denumite software bazat pe web, software la cerere sau software găzduit. Indiferent de denumire, aplicațiile SaaS rulează pe serverele unui furnizor SaaS. Furnizorul gestionează accesul la aplicație, inclusiv securitatea, disponibilitatea și performanța.
În cadrul modelului SaaS, utilizatorii obțin acces la aplicații software și baze de date. Un exemplu obișnuit de aplicație SaaS este Microsoft 365 pentru productivitate și servicii de e-mail.
PaaS – Platform as a Service
PAAS este o categorie de cloud computing care oferă o platformă și mediul necesar furnizorilor din domeniu, pentru a permite crearea și dezvoltarea de aplicații și servicii pe internet.
Serviciile PaaS sunt găzduite în cloud, și accesate de către utilizatori pur și simplu prin intermediul unui browser.
Platforma ca și serviciu permite utilizatorilor săi să creeze aplicații software folosind instrumentele asigurate de către furnizor.
În modelul PaaS, furnizorii de cloud găzduiesc instrumente de dezvoltare pe infrastructurile lor. Utilizatorii accesează aceste instrumente pe internet folosind API-uri, portaluri web sau software de gateway. PaaS este utilizat pentru dezvoltarea generală de software, iar mulți furnizori PaaS găzduiesc software-ul după ce acesta a fost dezvoltat. Printre produsele PaaS comune se numără Salesforce’s Lightning Platform, AWS Elastic Beanstalk și Google App Engine.
IaaS – Infrastructure as a Service
În cadrul modelului IaaS, furnizorul de cloud deține și operează componentele hardware și software; de asemenea, deține sau închiriază centrul de date.
Clientul este responsabil pentru implementarea, întreținerea și susținerea aplicațiilor dumneavoastră, iar furnizorul IaaS este responsabil pentru întreținerea infrastructurii fizice
Infrastructura ca serviciu (IaaS) poate fi mai eficientă pentru o întreprindere, in loc să dețină și să gestioneze propria infrastructură. Noile aplicații pot fi testate cu ajutorul unui furnizor IaaS în loc să se achiziționeze infrastructura pentru testare.
Furnizorii IaaS, cum ar fi Amazon Web Services (AWS), furnizează o instanță de server virtual și spațiu de stocare, precum și interfețe de programare a aplicațiilor (API) care permit utilizatorilor să migreze sarcinile de lucru către o mașină virtuală (VM). Utilizatorii au o capacitate de stocare alocată și pot porni, opri, accesa și configura VM și stocarea după cum doresc.
Beneficiile Cloud Computing
Exemple de Cloud Computing în lumea reală
În viața personală, probabil că folosiți cloud computing fără să vă dați seama. În loc să stocați filmele și muzica în foldere pe calculator, acum le accesați virtual prin intermediul serviciilor de streaming bazate pe cloud, precum Netflix și Spotify. Iar fotografiile și comentariile pe care le postați pe rețelele de socializare? Rețelele sociale precum Facebook și Twitter le stochează și pe acestea de la distanță în cloud.
Printre exemplele de cloud computing în platformele de mesagerie se numără și e-mailurile. Deoarece informațiile din e-mail sunt stocate în cloud, le puteți accesa de pe orice computer.
Skype și WhatsApp sunt, de asemenea, exemple de aplicații de mesagerie cloud computing. Cu aceste aplicații flexibile, ați putea să vă urmăriți mesajele și contactele de oriunde.
Facebook Messenger este, de asemenea, inclus în exemplele de aplicații de mesagerie cloud computing.
Așadar, ce înseamnă cloud computing în viața noastră? Este aproape totul. De la gestionarea fișierelor până la comunicații. Flexibilitatea cloud computing-ului îi permite să fie utilizat în aproape toate aspectele vieții moderne. Ca să nu mai spunem că ne eficientizează și munca!
0 responses on "Viitorul e aici - Cloud Computing"