

Intr-o lume in care Digital Transformation imprima si implica schimbari de viziune, perceptii si cunostinte, adaptarea la multitudinea de trenduri tehnologice devine o necesitate.
Universul SAP nu face nici el exceptie de la aceasta regula oferindu-le dezvoltatorilor si utilizatorilor noi experiente, indiferent daca vine vorba despre cloud sau on premise landscapes.
Ideea de dezvoltator specializat pierde teren in fata celei de full stack developer, pas care implica pe langa alte cunostinte tehnice si stapanirea notiunilor legate de standarde si protocoale. Dezvoltatorii de astazi sunt nevoiti sa ramana in fruntea tehnologiilor noi, emergente și viitoare sau riscă să se plafoneze si sa-si reduca sansele de a contribui semnificativ pe viitor la noi dezvoltari.
OData – Open Data Protocol
OData este un protocol pe care SAP il utilizeaza pentru a face vizibile datele SAP, astfel incat chiar si dezvoltatorii care nu cunosc SAP sa poata folosi aceste date si sa dezvolte aplicatii web si aplicatii mobile.
Accesarea diverselor date intr-un mod comun
Big Data a inceput sa prinda contur, datele fiind acum pastrate si prelucrate in cantitati imense, datorita unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide si unor algoritmi mai performanti. Datele pot proveni de exemplu din cloud sau baze de date si pot fi accesate prin diferite moduri browsere web, aplicatii mobile sau diverse tool-uri.
Arhitectura OData
Din punct de vedere architectural OData se compune din patru parti:
- OData Model
- OData Service
- OData Protocol
- OData Client Libraries
OData Model este folosit pentru a reprezenta diferite date din diferite surse intr-un format unic folosind Entity Data Model (EDM ).
Serviciul OData converteste formatul datelor primite de la sursa intr-un format utilizat de catre client si ii permite acestuia sa le acceseze utilizand OData Protocol si OData Client Library.
Protocolul OData reprezinta un set de instructiuni RESTful care se bazeaza pe formate precum HTTP, AtomPub sau JSON, utilizand URI-uri pentru accesarea datelor. Prin acest protocol se trimit cereri si se primesc raspunsuri de la serviciul OData.
OData Client Libraries sunt foloside de aplicatia client pentru a accesa datele folosind un protocol OData.
Metodele HTTP in OData
- GET : ia una sau mai multe inregistrari
- POST : creaza o noua inregistrare
- PUT : actualizeaza o inregistrare
- DELETE : sterge o inregistrare
Concluzie OData
Suprematia informatiei nu implica doar accesul la volume imense de date, ci oferirea de solutii de conectivitate variate din medii diferite: browsere web, aplicatii mobile sau alte tool-uri. Bazat pe tehnologii familiare ca si REST, Atom/AtomPub si JSON, OData ofera o modalitate uniforma de a expune, interoga si manipula datele in timp real. Datorita existentei unei palete largi de tool-uri care au posibilitatea sa utilizeze date din surse OData, utilizarea acestui serviciu minimizeaza multe din problemele care stau la baza interoperabilitatii semantice si tehnice care apar in contextul conectarii sistemelor.
0 responses on "SAP Open Data Protocol"