fbpx

SAF-T: Documentul standard de audit – implementare SAP

Romania începe procesul de digitalizare și astfel de anul acesta marii contribuabili trebuie să depună la ANAF, Declarația 406. Această declarație cuprinde fisierul standard de audit SAF-T (Standard Audit File for Taxation – Fișierul Standard de Audit pentru Taxe). Acest fișier este un standard internațional pentru transferul datelor fiscale în format digital între cotribuabili și administrația fiscală. Din 2022 acestă declarație este obligatorie și pentru pentru contribuabilii mijlocii. Declarația reprezinta de fapt un fisier XML care conține înregistrările contabile.

Obligatia de furnizare a fisierului SAF-T (conform Ghidului Contribuabilului ANAF):

  • pentru marii contribuabili – de la data de 1 ianuarie 2022;
  • pentru contribuabilii mijlocii – de la data de 1 ianuarie 2023
  • pentru contribuabilii mici – de la data de 1 ianuarie 2025

Ghidul Contribuabilului il gasiti aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/SAF_T_Ghidul_D406_1712021.pdf

În acest moment SAP pune la dispoziție următoarele note care vin în sprijinul companiilor pentru implementarea SAF-T în sistemele SAP.

SAP S/4HANA : Nota 3165525 – SAF-T Romania: Getting Started – SAP S4/HANA

SAP ERP: Nota 31652884 – SAF-T Romania: Getting Started – SAP ERP

Este recomandat să conctactați pe cineva specializat pentru implementarea acestor note, deoarece există câțiva pași și cerinte prealabile instalarii acestor note.

Autoritățile locale au oferit o perioadă de grație de 6 luni pentru depunerea acestei declarații. Astfel fișierele aferente lunilor ianuarie-iunie 2022 vor trebui depuse până cel tarziu la sfârșitul lunii iulie. Ulterior nedepunerea la timp a declaratiei D406 poate să fie sancționată cu o amendă de până la 5000 ron.

Recomandarea SAPOnline este să începeți din timp implementarea pașilor în SAP pentru generarea informațiilor necesare pentru fișierul SAF-T (Declarația 406).

17 July 2022

0 responses on "SAF-T: Documentul standard de audit - implementare SAP"

Leave a Message

Despre SAP Online

SapOnline.ro - Toate materialele de instruire SAP sunt proprietatea SAPOnline.ro. Saponline.ro nu este afiliat SAP AG. SAP este o marca inregistrata SAP AG. SAP AG nu este editorul materialelor de pe acest site si nu este responsabil pentru acestea.

Online acum

There are no users currently online

Cauta un curs

top