

Un consultant funcțional este implicat în planificarea, proiectarea și supravegherea construirii unui sistem software adecvat unui client, determinând nevoile specifice ale acestuia. Consultantul funcţional ia cerințele clientului şi analizeaza diferite metode și soluții pentru a construi un sistem care să răspundă structurii necesare businessului. Consultantul funcţional este cel care asigură un echilibru între furnizarea de soluții tehnice și satisfacerea cerințelor de business ale clientului.
Consultantul funcțional lucrează frecvent ca parte a unei echipe care poate include analiști de afaceri, consultanți tehnici și ingineri software si este adesea invitat să dezvolte soluții pentru nevoile de software ale unui client.
Responsabilităţile consultantului funcţional
Pentru a putea proiecta și a construi cu succes sisteme software pentru a satisface nevoile unui business, consultantul funcțional trebuie să îndeplinesca mai multe sarcini. Printre responsabilități de bază sunt:
- Inţelegerea proceselor de business
Un consultant funcțional trebuie să detina cât mai multe cunoștințe despre procesele curente de business și proiectarea fluxurilor de business actuale. Consultantul funcţional poate uneori pregăti diagrame de flux și alte documente pentru a crea o imagine curentă a afacerii.
- Determinarea nevoilor clientului
Un consultant funcțional discută cu reprezentanții clientului pentru a evalua cerințele acestuia, pe care apoi le transformă într-un model logic și tehnic de business care poate fi obținut prin intermediul software-ului.
- Configurează aplicaţia software în concordanţă cu nevoiele businessului
Principala preocuparea a consultantului funcțional este de a personaliza zona de business și de a se asigura că noul sistem reacționează în modul în care clientul îşi doreste. Consultantul funcţional trebuie să-și coordoneze eforturile cu omologii tehnici și să mapeze activităţile în noul sistem.
- Instruirea utilizatorilor finali
După finalizarea dezvoltărilor, consultantul functional oferă instruire utilizatorilor finali asigurând astfel tranziţia către client.
Skill-urile unui consultant funcţional
Consultantul funcţional trebuie să aibă în primul rând curiozitatea de a întelege cum funcţionează lucrurile şi ar trebui să aibă o gândire logică dezvoltată pentru a rezolva eventualele probleme care pot apărea. Consultantul funcţional trebuie să aibă abilităţi bune de comunicare şi de ascultare pentru a putea interpreta corect nevoile clientului. Câteva dintre competentele pe care trebuie să le aibă un consultant functial sunt:
- Expertiză în configurarea fluxului de lucru
- Competenţe de comunicare
- Compentenţe în identificarea cerinţelor businessului
- Expertiză vastă cu sistemele SAP
- Experienţă într-un rol de livrare a unui proiect
- Experinţă în asigurarea suportului şi asistenţei către end-useri
- Cunoaşterea diferitelor module şi solutii SAP
0 responses on "Rolul de consultant functional"