fbpx

Care e diferența dintre SAP ERP, SAP ECC, SAP HANA și SAP S/4HANA?

Care e diferența dintre SAP ECC, SAP ERP, SAP HANA, SAP S4/HANA?

Datorită numeroaselor modificări, actualizări de produse sau schimbări de marcă, înțelegerea diferitelor concepte de bază ale SAP-ului, poate fi uneori confuză și este foarte importantă o clarificare a acestora.
 
Pentru cei care nu au cunoștințe tehnice, este posibil să existe o anumită inadvertență în ceea ce privește diferențele dintre aceste platforme și aplicații SAP.
 
Prin acest articol am venit în întâmpinarea voastră, pentru a clarifica cei mai importanți termeni din peisajul SAP.

SAP ERP

ERP = Enterprise Resource Planning (Planificarea resurselor întreprinderii).

Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii este instrumentul software care facilitează integrarea tuturor informațiilor dintr-o organizație într-o platformă unică.

Scopul ERP este să asigure transparența datelor în cadrul unei organizații și să faciliteze accesul la orice tip de informație utilă în desfășurarea activității.

Există diferite ERP-uri disponibile pe piețele globale.

In concluzie ERP este un termen generic și nu se limitează doar la SAP.

SAP a preluat denumirea de ERP din 2004, sistemul purtând atunci numele de SAP ECC ERP.

 

Istoria sistemelor ERP de la SAP:

SAP ECC

SAP ERP Central Component (ECC) este un sistem de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) on-premise (software instalat local la companie) care este denumit în mod obișnuit pur și simplu “SAP ERP”.

Este un software de planificare a resurselor întreprinderii care constă în mai multe module care oferă companiilor un control deosebit asupra proceselor lor de afaceri cheie.

Software-ul ECC integrează în timp real informațiile digitale care sunt create într-un domeniu al unei întreprinderi cu datele din alte domenii ale aceleiași întreprinderi.

Acest lucru înseamnă că atunci când există o actualizare într-un domeniu al afacerii, cum ar fi vânzările, un declanșator va actualiza informațiile din alte domenii relevante ale afacerii, cum ar fi inventarul. Faptul de a avea o viziune unificată asupra resurselor întreprinderii le permite managerilor să ia decizii bazate pe date care să optimizeze procesele de bază ale afacerii.

Cu module precum Financials (FI), Material Management (MM), Sales and Distribution (SD), Human Capital Management (HCM), printre altele, SAP ECC este una dintre alegerile preferate de multe organizații. SAP ECC este de obicei implementat în companii de dimensiuni medii și mari.

Cea mai nouă versiune de SAP ECC este este SAP ECC 6.0, versiune care a început să fie înlocuită de la sfârșitul anului 2015, începutul anului 2016 de către sistemul SAP S4/HANA, cel mai performant la ora actuala din portofoliul companiei SAP.

SAP ECC 6.0 va beneficia de suport complet până în 2027.

SAP HANA

SAP HANA este o tehnologie de baze de date in-memory, care acționează ca tehnologie de bază pentru SAP Landscape sau pentru aplicațiile SAP, servind drept backend. SAP HANA este acronimul de la High-Performance Analytical Application (Aplicație analitică de înaltă performanță) și este un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale (RDBMS) bazat pe coloane, care servește drept platformă pentru multe aplicații SAP.

Datorită tehnicilor sale de compresie a datelor, SAP HANA a redus dramatic amprenta datelor, având și capacitatea de a finaliza raportarea de 10 ori mai repede datorită capacităților de procesare online a tranzacțiilor (OLTP) și de procesare analitică online (OLAP). Din acest motiv, SAP HANA este adesea utilizat pentru operațiuni precum vânzări, finanțe, resurse umane etc.

SAP S4/HANA

SAP S/4HANA este un sistem complet de planificare a resurselor companiei. Software-ul se bazează pe tehnologia inovatoare a bazei de date SAP Hana și a fost lansat ca a patra generație de produse în 2015. Utilizatorii pot alege între soluția SAP S/4HANA Cloud și soluția On-Premise.

De fapt, numele înseamnă SAP Business Suite 4 SAP HANA. Ca succesor al produsului de bază SAP ECC, SAP S/4HANA a fost prezentat ca fiind sistemul ERP inteligent al noii generații. SAP S4/HANA oferă utilizatorilor instrumente și date simplificate, ușurință în utilizare, capacități mari de scalare și complicații mai complexe pentru o agilitate sporită.

În timp ce soluțiile SAP ERP anterioare suportă cele mai comune baze de date, SAP S/4HANA utilizează exclusiv baza de date in-memory SAP Hana, dezvoltată de SAP. Acest lucru le oferă utilizatorilor cel mai mare avantaj tehnic și aceștia beneficiază de o performanță sporită. “S” din S4 Hana înseamnă “simplu”, în timp ce “4” se referă la generatia 4-a.

În comparație cu produsul de bază al SAP, SAP ECC, care este încă utilizat în majoritatea companiilor, SAP S/4HANA oferă multe funcții inovatoare care revoluționează din temelii peisajul sistemului. Întrucât SAP intenționează să întrerupă întreținerea curentă a soluțiilor sale ERP existente până în 2027, mulți utilizatori SAP ECC iau deja în considerare o migrare către SAP S/4HANA. 

 

9 November 2021

0 responses on "Care e diferența dintre SAP ERP, SAP ECC, SAP HANA și SAP S/4HANA?"

Leave a Message

Despre SAP Online

SapOnline.ro - Toate materialele de instruire SAP sunt proprietatea SAPOnline.ro. Saponline.ro nu este afiliat SAP AG. SAP este o marca inregistrata SAP AG. SAP AG nu este editorul materialelor de pe acest site si nu este responsabil pentru acestea.

Online acum

There are no users currently online

Cauta un curs

top